Mikä on vihrein tapa lämmittää koti?

Mikä on vihrein tapa lämmittää koti?

Tämä on hyvin haastava kysymys ja usein vastaus riippuu siitä, millä tavalla voidaan käyttää lämmitystä vähiten. Toisin sanoen, mikä lämmitysjärjestelmä vähentää tarvittavan lämmityksen määrää ja siihen kuluvaa energiaa? Mitä vähemmän energiaa kuluu, sitä parempi, oli kyseessä sitten minkälainen järjestelmä tahansa. Tämä myös riippuu siitä, miten lämpöjärjestelmän toimivuus voidaan optimoida, esimerkiksi aurinkoenergian kanssa lopputulos ja käytettävän energian määrä riippuu myös siitä, mihin kennot asetetaan ja kuinka paljon auringosta on saatavilla energiaa.

Koska ilmasto Suomessa on hyvin kylmä, tarvitaan lämmitystä lähes jatkuvasti, jotta asunnoissa olisi mukava elää. Tämä korostuu talvisin, kun pakkanen ulkona kiristyy, mutta myös kesällä se on usein tarpeen edes jollain tapaa. Jos kyseessä on jo valmiiksi hyvin energiatehokas talo, jossa lämmitys on huomioita tiivisteissä ja esimerkiksi ikkunoissa, voi jopa sähkön käyttäminen olla paras vaihtoehto. Tämä kuitenkin pitää paikkansa ainoastaan, jos lämmitysmäärät ovat hyvin pieniä.

Jos taas rakennetaan täysin uusi koti, kannattaa sen tiivistämiseen panostaa kunnolla ja lämmitys valita sellaiseksi, joka on kustannustehokas, sekä vihreä. Ympäristön kannalta kannattaa suosia muita lähteitä, kuin uusiutumattomia luonnonvaroja. Jos aurinkoenergia ei riitä lämmittämään kotia, voidaan hyödyntää esimerkiksi puuta. Se palaa puhtaasti ja uusiutuu, vaikkakin tästä pääsee ympäristöön jonkin verran hiilidioksidia. Huono puoli on kuitenkin se, että prosessissa tulee käyttää sähköisiä puhaltimia, mitkä vievät lämpimän ilman huoneeseen. Puulämmitystä voidaan kuitenkin harkita myös keskuslämmityksen yhteydessä, jolloin lattian alla virtaava vesi lämpenee ja samalla lämmittää koko asunnon. Jos keskuslämmitystä ei tarvita, voi pelkästään pellettejä polttava uuni olla hyvä vaihtoehto. Varsinkin syrjäisemmillä seuduilla pienissä rakennuksissa asuville polttouuni tai kamina on mitä mainioin tapa lämmittää asunto ja nauttia myös tunnelmallisesta tulen roihusta.

Tärkeää on myös huomioida oman talon kapasiteetti ja mahdollisuudet, koska kaikkia mahdollisuuksia ei voida joka hetkessä hyödyntää. Asiantuntijoiden kanssa keskusteleminen, tarjousten pyytäminen ja vertailu on varmin tapa löytää sopiva vaihtoehto. Vihreän lämmitysjärjestelmän avulla saadaan myös hyvä omatunto, koska tiedetään ettei asunnon lämpimänä pitäminen tuhoa luontoa tai vie ilmastonmuutosta pidemmälle.

Leave a Reply