lämmitysjärjestelmät

Mitä lämmitysjärjestelmät kustantavat?

Energian hinnat vaihtelevat sen mukaan, mitä on saatavilla. On kuitenkin jo hyvin tiedossa, että uusiutumattomia luonnonvaroja käyttävät energianlähteet ja polttoaineet tulevat kallistumaan huomattavasti, kun taas uusiutuvista polttoaineista tulee muuttumaan taloudellisia vaihtoehtoja. Tämän takia kannattaa ehdottomasti lähteä panostamaan uuteen lämmitysjärjestelmään, vaikka se alkuun veisikin hiukan enemmän rahaa. Säästäminen lämmitysjärjestelmään kannattaa ja jos tuntuu että onni on mukana, voidaan kokeilla euromillions suomi sivustoa ja ehkä voittorahoilla päästä entistä edullisemman lämmityksen piiriin.

Tähän on kerätty tietoa siitä, kuinka paljon eri lämmitysjärjestelmät tulevat maksamaan.

Suomessa hinnat ovat suunnilleen

Sähkön hinta.

Sähkön hinta on noin 14,74 senttiä / kWh. Huonekohtaisesti lämmityksen asennuskulut ja ylläpitokulut vaihtelevat 5 000 – 10 000 € paikkeilla. Sähkön hinnan odotetaan myös kasvavan joissain määrin. Tähän hintaan sisältyy sekä sähkön hinta, että sen siirrosta aiheutuvat kulut.

Öljyn hinta

Öljyn hinta on noin 11,79 senttiä / kWh. Tämän oletetaan kasvavan huomattavasti tulevien vuosien aikana. Lisäksi öljylämmitystä hyödyntävän järjestelmän asentaminen ja ylläpitäminen tulee maksamaan noin 10 000 – 15 000 €.

Maakaasun hinta

Maakaasun hinta on noin 8,326 senttiä / kWh. Tähän hintaan sisältyy sekä maakaasun hinta, että perusmaksu jakelusta. Maakaasua käyttävän järjestelmän asentaminen maksaa saman verran kuin öljyä käyttävän, eli suunnilleen 10 000 – 15 000 €.

Kaukolämmön hinta

Kaukolämmön hinta on noin 7,865 senttiä / kWh. Tämä voi siis olla edullinen tapa pitkällä tähtäimellä, mutta kuten öljyn ja maakaasun kanssa, järjestelmän asentamiseen menee noin 10 000 – 15 000 €.

Pellettilämmityksen hinta

Pellettien hinta on noin 5,13 senttiä / kWh. Tätä hyödyntävän järjestelmän asentaminen voi taas olla hiukan tyyriimpää ja hinnat vaihtelevat usein 10 000 – 20 000 € välillä.

Maalämpöpumppu

Tämä lämmitystapa on ehdottomasti edullisin käyttää, mutta sen asentamiseen tarvittavat varat ovat suuret. Maalämpöpumppu saadaan hankittua noin 15 000 – 20 000 €. Sen avulla kuitenkin 10 000 kWh tarvitsevan omakotitalon lämmitys tulee kustantamaan vain 526 € / a.

Valintaan tulee vaikuttamaan myös talon erityispiirteet, kuten lämpöenergian kulutus, tai se onko asunto matalaenergia- tai passiivitalo.

Leave a Reply